V posední době dělám často saláty, to asi proto, že je to rychlé, jednoduché a můžu obměňovat ingredience jak se mi zlíbí. Chtělo to nějakou změnu, ani kuskus, ani těstoviny, ani bulgur…..brambory byly ty pravé. V lednici jsem měla přebytek mrkve a tak jsem se rozhodla s ní konečně trochu pohnout. A vzniklo tohle.

Ingredience:
6 středních brambor
4 střední mrkve
4 střední cibule
100-120g tempehu
ledový salát
citronová šťáva
sojová omáčka
sůl
pepř
olivový olej
rýžový sirup

Uvaříme brambory ve slupce, poté necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky (větší než na vánoční bramborový salát). Mezitím si nakrájíme na kostičky tempeh, ten osmahneme na pánvičce, zalijeme asi 2 lžícemi sojové omáčky, přidáme trošičku rýžového sirupu (nebo agávového, jde jen o sladkou chuť) a zakápneme citronem. Prohodíme/zamícháme a tempeh je připravený.

Na další pánvi osmahněte na půlkroužky nakrájenou cibuli a poté přidejte na kostičky nebo kolečka nakrájenou mrkev dokud cibulka i mrkev nezačnou zlátnout a jsou měkké ale zároveň jsou ještě „na skus“. Do směsi přidejte šťávu z 1/3 citronu a trochu rýžového sirupu, osolte, opepřete, promíchtejte a je to.

Nakonec vše dohromady smíchejte, do salátu přidejte i nakrájený ledový salát a dochuťe solí a pepřem dle vlastní chuti.

image_pdfimage_print