Chystala jsem se na grilovačku. Jenže, grilovačka plná steaků a klobásek, musela jsem si tedy trochu něčeho svého obstarat, ono to vlastně vyšlo hrozně hezky protože to mohli nakonec jíst i ostatní jako opravdu padnoucí přílohu. Takže kromě bylinkové marinády kterou jsem pak potírala naplátkovaný lilek a cuketu jsem se rozhodla udělat bulgurový salát. Pro „tradiční“ strávníky celkem nová a někdy i neoblíbená potravina, záleželo mi na tom aby co nejvíce lidem chutnalo, ale i přesto jsem to riskla a místo známého kuskusu použila onen bulgur.

Aby se hodilo téměř ke každému grilovanému kousku masa nebo zeleniny, rozhodla jsem se udělat jednoduchou, ale zároveň (pokud možno) dokonalou kombinaci. Došla jsem tak k salátu s fetou, polníčkem, rukolou, trochou nastrouhaného (nebo sušeného) česneku a (teď už v mé kuchyni nenahraditelným) lahůdkovým droždím.

Ingredience:
250g lámaného bulguru
150g fety
2 misky polníčku
1 miska rukoly
2 stroužky česneku nebo jeden opravdu velký (popřípadě můžete použít sušený česnek, při druhém pokusu se mi zdál i lepší, jelikož nebyl až tak hodně výrazný a rozmíchal se rovnoměrně všude v celém salátu)
2-3 lžíce lahůdkového droždí
šťáva z půlky menšího citronu
sůl
pepř

Asi 1/3 fety si nastrouháme najemno a další 2/3 rozdrobíme v ruce. Tu pak smícháme s uvařeným a vychladlým bulgurem (vařte se solí, bulgur jinak následně nasákne přidanou sůl a salát je pak za pár hodin planější), lehce pokrájeným polníčkem a rukolou (můžete nechat i celé lístky, ale mně se v tomto případě lehce menší kousky příjemněji jí), nastrouhaným česnekem, dále vsypeme lahůdkové droždí, zakápneme šťávou z citronu, ochutíme solí a pepřem a promícháme. Pokud by vám salát připadal ještě planý, přidejte klidně ještě sušené droždí (pokud nemáte zkušenosti, raději po menších dávkách a průběžné ochutnávejte). Že jste dosáli správné chuti poznáte tak, že vám salát v puse prostě exploduje a vy si budete v ten moment užívat pocit absolutního uspokojení  :)

image_pdfimage_print