Pect kváskový chleba tentokrát pro mě nebyla z minulosti žádná novinka, ale jelikož jsem ho na nějakou dobu přestala péct, kvasek mi „odešel“ a já vyšla z rytmu. Po delší době jsem se k němu rozhodla vrátit, nic totiž nenahradí jeho klasickou chuť. A když už, šla jsem do toho s vlastně-udělaným kváskem a receptem jak jinak než od Cuketky.

Kvásek se mi na první pokus nepovedl, začal smrdět už druhý den, pravděpodobně moc vysoká teplota pokoje. Takže znovu a tentokrát úspěšně.

Takže tady vám přináším postup, jak na něj:

  • zavařovací sklenice 1,5l
  • 150g celozrnná žitná mouka
  • 150g voda

Den 1.
Ve sklenici důkladně smícháme 50g mouky s 50ml vody. Přiklopíme víčkem (nešroubovat). Nechte jej zrát v pokojové teplotě ideálně ve 21°C.

Den 2.
Do sklenice přidejte opět 50g mouky a 50ml vody. Důkladně promíchejte, přiklopte.

Den 3.
V tento den už byste měli vidět ve sklenici bublinky. Opakujte postup ještě jednou.

Den 4.
Kvásek je připraven k pečení.

Použijte na pečení chleba od Cuketky, je ho tam potřeba přesně 300g. Pokud byste si chtěli odendat lžičku a kvásek přiživovat na příště, těch 10g recept určitě nezabije. Takže v klidu odeberte, vložte do skleničky a přidejte opět stejné množství vody i mouky a uskladněte v lednici. Postup opakujte minimálně každý týden, tzn. nechte si z kvásku opět jen lžičku a přidejte čerstvou vodu a mouku.

image_pdfimage_print