Pár receptů na různé housky a bulky tady na blogu je, ale úplně jednoduché, dobré, bez poliše (se kterým proces zabere ne pár hodin, ale pár dní) tu ještě nejsou. A kdy by se měly hodit víc, než teď, kdy všichni máme setrvávat co nejvíc doma. A když už chleba po stý nechutná nebo se prostě nehodí, tyhle kaiserky jsou na místě. A díky máslu a mléku chutnají královsky. Nebo císařsky? Kaisersky.

Ingredience:
500g hladké mouky
260g vody
60g mléka
20g změklého másla
10g soli
7g / 1 balíček sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
5g cukru

Na obalení housek ke kynutí:
50g škrobu
50g žitné mouky

(lze nahradit hl.moukou, pokud nebudete mít)

K pečení:
50ml vody

 

Jak na to:

1. V hrnku nebo malé misce smíchejte vodu s mlékem, droždím a cukrem.

2. Do mísy dejte mouku, sůl a dobře promíchejte. Přidejte hrnek s tekutinou, máslo a jen tak zhruba promíchejte, ať se těsto malinko spojí a lépe hněte jak v robotu, tak v ruce. 

3. Propracujte těsto; v robotu s hnětacím hákem asi 6min a nebo v ruce, dokud není těsto krásně hladké a dobře vypracované.

4. Přikryjte fólií (já používám jednorázové koupací čepice, které jsou super praktické) a nechte tak 30min kynout, až se těsto zdvojnásobí. Mezitím rozehřejte troubu na horní/spodní ohřev na 250°a dospod vložte pekáč, na který potom budeme vlévat vodu, aby vytvořila páru při pečení a housky tak mohly krásně vyběhnout a mít křupavou a lesklou krustu. Trouba musí být opravdu pořádně rozehřátá, to u pečiva platí dvojnásob.

5. Těsto vyndejte z mísy rozdělte na 10 stejných kousků.

6. Kousky vytvarujte do kuliček a obalte v suché moučné směsi 50g škrobu a 50g žitné mouky a nechte odpočívat přikryté utěrkou asi 10min. Díky tomuto kroku lepek vevnitř povolí, takže těsto bude více poddajné při dalším zpracovávání. 

7. A teď formování. Protože je postup složitější na vysvětlování a mohl by vás spíš zmást, než někam navést, raději odkoukejte techniku od tohoto rakouského profíka.

 

 

Technika chce cvik a trochu zručnosti, ale časem vše dostanete do ruky. Nezoufejte, že některé budou vypadat jako Frankenstein, aspoň bude zřejmé, že jste si s kaiserkami dali práci a jsou poctivé a domácí. Ty na titulní fotce taky nejsou perfektní ;)

8. Kaiserky vyložte na plech vyložený pečícím papírem horní stranou dolů a nechte kynout cca 20-30min (tvar hvězdy se tak “zapečetí”).

9. Kaiserky na plechu otočte, pokropte trochou vody z rozprašovače a vložte do trouby. V tu samou chvíli vlijte připravenou vodu do spodního, rozpáleného pekáče a rychle zavřete. Stáhněte teplotu na 230°C a pečte dozlatova asi 15min.

10. Po vyndání z trouby kaiserky znovu pokropte vodou z rozprašovače. Krusta potom krásně změkne, ale zároveň zůstane i tak důležitý křup!

image_pdfimage_print