0

HUMMUS – TAK TROCHU JINAK

22.1.2015

Na internetu je spousta receptů na hummus, narazila jsem ale na jeden, který jsem doteď neznala – s mandlovou pastou přidanou místo sezamové pasty tahini. Chuť je lahodná, nasládlá, hned jsem se do ní zamilovala. Tady máte recept:

Ingredience:
500g uvařené cizrny (volte raději sušenou než v plechovce – cca 200g v suchém stavu)
4 stroužky česneku
160ml minerální vody (s bublinkami)
150g mandlové pasty
40ml olivového oleje
2/3 polévkové lžíce římského kmínu
1/2 lžíce mleté papriky
sůl, pepř

Postup:
1. Namočte a poté uvařte cizrnu doměkka. Nechte ji ještě třeba 2h po uvaření v té samé vodě, nasajou ještě více, takže budou jemné jako z plechovky.
2. Do úzké a hluboké mísy nebo rovnou do mixéru vsypte zcezenou cizrnu, vymačkejte česnek a přidejte mandlovou pastu, vodu a olej. Mixujte dohladka (v míse s tyčovým mixérem).
3. Ochuťte římským kmínem, mletou paprikou, solí a pepřem.

Tip:  Z uvařené cizrny můžete odstranit slupku, hummus pak půjde vymixovat ještě více dohladka.

Způsoby jak dělat a podávat hummus jsou různé, netvrdím, že tento recept je ten pravý. Ale chutná, a dost:)

Další (ta originálnější) možnost je, že do hummusu nevmixujete olej a česnek, ale při podávání hummus olejem pouze polijete společně s lehkým posypem mleté papriky. Olej je pak ještě lepší ochutit. Recept na něj zde:

Recept na zálivkový olej:
80ml olivového oleje
2 stroužky česneku
svazek hladkolisté petrželky
sůl, pepř

Postup:
1. Petrželku nasekejte nadrobno, česnek vymáčkněte.
2. Smíchejte s olejem a dochuťte solí a pepřem.

Tip: K hummusu se hodí kyselá chuť, takže kdo má rád, přidejte do zálivky ještě šťávu z citronu.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář