To jsem jednou takhle měla velký oči a koupila si 250g sušené kopřivy na čaj. No jo, jenže rok uplynul a já si říkám, co s tím. Moc jsem s tím nehnula. A ještě k tomu nepřející fakt, že léčivé účinky sušených bylin vydrží tak rok (délka je různá dle druhu) a pak mizí.

Takže přišlo na řadu testování a kopřivový sirup z toho vyšel víc než fajn! Nikdy jsem ledovým čajům moc neholdovala, ale tenhle mě tam dostal (a možná to bude i ta práce za tím). Super osvěžující Ice Tea z byliny, kterej i bezvadně chutná – celkem příjemný objev do toho mýho malýho domácího kulinářskýho světa. Jen toho nevypít litry.



Ingredience
40g sušené kopřivy nebo 30 vrchů/špiček čerstvé kopřivy
2 citróny (bio nebo pořádně umyté pomocí mýdla)
500g cukru
1l vody



Jak na to

  1. Citróny rozkrojte napůl, vymačkejte šťávu do hrnce s vodou a přikrájejte na hrubá kolečka i zbylou kůru.
  2. Přiveďte k varu a krátce povařte (cca 3min).
  3. Nechte vychladnout.
  4. Přidejte kopřivu. Nechte macerovat/louhovat v lednici 24h.
  5. Sceďte. Nejlépe přes plátýnko nebo velmi jemný cedník, aby byl sirup co nejčistší. Pokud nemáte, nevadí, chuť to neovlivní. Nezapomeňte pořádně vymačkat i zcezenou hmotu, kde ještě několik deci bude.
  6. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.
  7. Přelijte do čisté lahve a skladujte v lednici.
image_pdfimage_print