Je podzim, blíží se zima a proto je ten pravý čas začít klíčit. Klíčky jsou v těchto obdobích ta nejčerstvější, nejsilnější a nejzdravější potravina, kterou si můžete dopřát. Klíčení všeobecně trvá asi 5-7 dní, záleží na druhu fazolí (soja, čočka, mungo…). Tentokrát se budu věnovat mungo klíčkům, které trvají do 5ti dnů.

Postup:
1. Namočte mungo fazole na 12-24h do vody.
2. Do síta vyloženého papírovým ubrouskem nasypejte mungo klíčky (síto zvolte větší, klíčky hodně nabydou, pro přesnou představu jejich velikosti po klíčení se podívejte do přiloženého videa), přikryjte utěrkou nebo ručníkem, aby měly klíčky tmu (se světlem začnou zelenat a zhořknou) a nechte dalších 24h stát.
3. Další den klíčky opatrně prolijte vodou 3x – ráno, odpoledne i večer. Nezapomeňte klíčky pokaždé opět přikrýt.
4. Opakujte i čtvrtý den. Pokud chcete, můžete už dnes klíčky sesbírat, nebo ještě prolévat a nechat dorůst do pátého dne.
5. Pátý den už můžete klíčky jednoznačně sesbírat.

image_pdfimage_print