Tenhle recept je tradiční vietnamský pokrm. Už jako malá jsem si zamilovala tátovu slepici na karamelu a tahle úprava masa zůstala stále jednou z mých nejoblíbenějších. Maso je výrazné, slané, ale i sladké s notnou dávkou umami. Obyčejně se servíruje i s vařenými křepelčími vejci, tuhle variantu tu budu taky s vámi sdílet, ale vůbec nevadí, pokud ho budete chtít vynechat. Já ho často vynechávám hlavně proto, že už tak je to energeticky nabitá bomba a nemusím doma jíst každý den jako král.

Recept je jednoduchý, na přípravu rychlý a jediné, co trvá déle, je samotné dušení, kterému se ale už ani tak aktivně není nutné věnovat, než jen čas od času “čeknout”, jestli všechno probíhá v pořádku.

Ingredience:
1kg vepřového bůčku
2 lžíce cukru
1 lžíce rybí omáčky
3 lžičky soli
4-8 křepelčích vajec nebo 2-3 slepičích
voda

Postup:
1. Bůček nakrájejte na cca 5x2x1cm kousky
2. V kastrolu na střední plamen rozehřejte cukr na karamel
3. Odstavte, vložte maso, sůl, rybí omáčku, promíchejte a nechte 30min ležet.
4. Hrnec opět přesuňte na plotnu a na maximální teplotu maso restujte, až ztmavne (cca 10min)
5. Přilijte vodu po hladinu masa. Přikryté nechte vařit na středním plameni asi 1h, až je maso krásně měkké a skoro všechna voda vyvařena.
6. Mezitím uvařte vejce natvrdo, oloupejte, pokrájejte a vložte na posledních 10min k masu. Podávejte s rýží.

Tip: Pokud chcete recept trochu rozjasnit, maso je silně sladko-slané, takže jako příloha se perfektně hodí něco kyselého jako např. fermentovaná ředkev. Fantazii se, řekla bych, meze nekladou. Tradiční recept po tomhle kroku nevolá, ale mně na tom pár kapek limetky s trochou limetkové kůry vůbec nevadilo, naopak.

image_pdfimage_print