Nemy jsem jedla už odmalička, když mi je připravoval táta. V létě jsem se byla podívat znovu do Vietnamu a rozhodla se zdokonalit se v jejich přípravě….dnes je miluju ještě víc, a věřím, že vy jste jim už propadli dávno také :) Připravte si je tedy sami doma!
Ingredience:
400g mletého masa
1 šalotka
2 stroužky česneku
20g jidášového ucha (houba, kterou je potřeba před použitím na méně než hodinku namočit)
1 mrkev (cca 100g)
150g tofu (můžete, ale nemusíte – s ním je směs méně masitá a svěžejší)
1 vejce
1 lžička soli
1/2 lžičky černého pepře
1/2 lžíce cukru
1,5 lžíce rybí omáčky
50g skleněných nudlí namočených 10min ve vodě
20 rýžových papírů na zabalení
Postup:
1. Šalotku, česnek a jidášovo ucho nakrájejte na velmi jemno, mrkev nastrouhejte (na struhadle ta větší velikost) a namočené nudle nakrájejte asi na délku 3cm.
2. Tofu rozdrolte na co nejmenší kousky a důkladně z něj vymačkejte veškerou vodu (jinak budou závitky mokré a měkké a budou se rozpadat!)
3. V míse dobře smíchejte veškeré ingredience, jako když mícháte sekanou nebo karbanátky. Ruka je v tomhle případě ideální :)
4. Nyní se bude balit. Do mělkého talíře nalijte vodu. Rýžový papír po širších okrajích LEHCE namáčejte (pouze z jedné strany!) a položte nenamočenou stranou na pracovní plochu. Naneste směs do papíru a postupujte dle obrázků v galerii. Snažte se dělat balení utažené, ale pozor, aby se vám neprotrhl papír. Chce to akurátní dávku namočení i citlivosti.
5. Nemy smažte v rozpálené pánvi ve větším množství oleje, cca 4min z každé strany.
6. Podávejte s Nước chấm omáčkou, popřípadě rýžovými nudlemi Bún nebo rýží.
Směs pokud možno zpracujte hned, čerstvá cibule v ní pak už nevoní moc vábivě, proto je lepší si všechny nemy předsmažit a pak je dosmažit před jídlem. Lze je i kompletně usmažit a pak jen na suché pánvi zčerstvit. Olej, který v nich zustal bohatě stačí na to, aby byly zase znovu krásně křupavé.
Žádné komentáře