Křupavá spicy křídla. Křupavé spicy stripsy. Křupavé spicy tofu.

To všechno můžete uvařit podle následujícího receptu od slavné youtuberky Maangchi, která je považována za něco jako korejskou Julii Child.

Původně jsem vůbec tenhle recept nechtěla zveřejňovat, ale na požádání o recept od mnohých z vás je nakonec tenhle postup asi nejjednodušší. A tak přináším přeloženou verzi do češtiny, popsanou vlastními slovy a taky s trochou poznámek o chybách nebo pocitech vypozorovaných z vlastního prvního pokusu.


  • 1kg kuřecích prsou nakrájených na stripsy (proužky) / křídel / tofu
  • 1/2 hrnku škrobu
  • 1/3 hrnku mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • olej na smažení

1. Kuře osušte od vlhkosti, aby bylo suché. Výsledek pak bude křupavější.

2. Do mísy vložte kuře, sůl, pepř, mouku, škrob, kypřící prášek a vejce. Rukou důkladně promíchejte. Na povrchu vznikne takový nepravidelný, jakoby těstový povlak. Pokud děláte tofu, na obalení bude stačit jen škrob.

3. Do pánve nebo hrnce (čím těžší a bytelnější, tím lepší, takže litina ideál) vlijte oleje tolik, aby kuřecí kousky byly ponořené. Rozehřejte na středním ohni na 180°C. To můžete změřit sondou/teploměrem na vaření a nebo prostě postaru vezmete kousek masa, namočíte kousek do oleje a pokud začnou vznikat bublinky okolo, znamená to, že olej je na správné teplotě.

4. Kuře smažte cca 10 min a pak vyndejte do sítka nebo kamkoliv, kde kuře může chladnout a olej odkapávat.


Tip: Pokud čekáte hosty a chcete mít tenhle super fingerfood co nejčerstvější a časově méně náročný, můžete kuře zpracovat až po bod 4. – tedy provést jen 1. smažení. Pak chvíli předtím, než budete chtít servírovat, proveďte druhé smažení. Potom už jen připravit a promíchat s omáčkou dle receptu. 


5. Mezitím nechte olej opět dosánout požadované teploty a vložte a smažte kuře podruhé, také 10min. S těmito dvěma kroky bude extra křupavé. Po prvním smažení se to tak možná nebude zdát, ale vydržte, důvěřujte a po druhém smažení uvidíte, že se tak opravdu stane.

6. Připravte si omáčku; 


  • 2 lžičky oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku kečupu
  • 1/3 hrnku rýžového / kukuříčného / jakéhokoliv sirupu nebo medu
  • 1/4 hrnku gochujang pasty (seženete v asijských obchodech)
  • 2 lžičky octa
  • 1 lžíce opražených sezamových semínek

7. Na pánvi na trošce oleje osmahněte nadrobno nasekaný česnek, aby jen malinko zezlátnul. Více ne, zhořknul by a u česneku se to stane raz dva.

8. Vložte zbytek ingrediencí a povařte cca 3 minuty.

9. Nyní do pánve vložte všechno osmažené kuře a pořádně promíchejte, ať se omáčka dostane na každý kousíček masa. Máte hotovo.

image_pdfimage_print