Jelikož máme na zahradě stále hromadu medvědího česneku, nezbývá než pokračovat s těmito recepty dál. Nějaký recept na nadívané velikonoční kuře už asi určitě znáte a co se týče velikonoc je už taky celkem pozdě, ale to nic nemění na tom, že je tahle nádivka skvělá a můžete si ji udělat kdykoli, dokud budete mít čerstvý medvědí česnek po ruce.

 

 

Ingredience:
1 kuře (cca 1,5kg)
2x 1,5cm plátky másla
sůl
pepř

Na nádivku:
4 housky (1-3 dny staré)
2 vejce
100g másla
150g medvědího česneku
2 lžíce nasekané petrželky
150ml smetany ke šlehání
muškátový oříšek
sůl
pepř
máslo/přepuštěné máslo nebo olej na opečení housek

 

Jak na to:

  1. Nakrájejte housky na 1-2cm kostičky a opražte je na pánvi s olejem nebo máslem. Pokud zvolíte máslo, nejlepší volba bude přepuštěné.
  2. Vložte do velké mísy, rovnoměrně zalijte smetanou, lehce promíchněte a nechte nasát 10-15min.
  3. Rozdělte bílky od žloutků. Žloutky utřete se změklým máslem, bílky vyšlehejte do sněhu.
  4. Nakrájejte medvědí česnek na 1cm proužky.
  5. K houskám teď přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, medvědí česnek a petrželku – lehce promíchejte (tak se lépe promíchá sůl a koření) a pak teprve utřené žloutky s máslem a sníh.  Rovnoměrně ale opatrně promíchejte. Nejlépe v tomto případě poslouží ruka, utřené máslo je totiž složitější vmíchat rovnoměrně.
  6. Kuře bohatě osolte zevnitř i zvenčí a opepřete.
  7. Mezi kůži a prsa vložte zespod prsty a vytvořte kapsu, do které vložíte plátky másla, na každé straně po jednom. Vnitřek kuřete naplňte nádivkou, uzavřete špejlí nebo zašijte řeznickým provázkem a položte na pánev (tu, která může do trouby) nebo pekáč. Zbytek nádivky vložte do zapékací formy.
  8. Pečte na 200°C; kuře 45-60min a nádivku cca 20min, až je krásně zlatá a napovrchu křupavá.

Důležité: Neotvírejte v průběhu pečení troubu, pokud to není nutné! Tak docílíte úžasně křupavé kůže. Pokud chcete kuře polít výpekem, udělejte to jednou a 10min před koncem.

S nádivkou si nedělejte starosti pokud vám mezitím vychladne, můžete ji po upečení kuřete opět zčerstvit v troubě zatímco kuře bude chladnout. A nebo jí jednoduše vložte do trouby 20min před koncem. Troubu můžete otevřít, ale protože jí dlouho trvá, než opět nabere tu správnou teplotu, je důležité otvírání omezit na co nejmíň.

 

image_pdfimage_print