Jak už víte, na Vietnamu si taky ulítáváme, takže tady je úžasný recept na autentickou kuřecí polévku Pho Ga.

Ingredience:
Na vývar:
1,5 kg kuřecích čtvrtek nebo horních stehen
1 jarní cibulka
1 cibule
2x 5cm dlouhý plátek zázvoru
4 litry vody
1 lžíce soli
1/2 lžíce cukru

Koření do vývaru (přidejte 30min před koncem)
2-3 hvězdičky badyánu
1 skořice celá
6 kořínků koriandru
2x 5cm dlouhý plátek zázvoru
3 šalotky

To vše opečte přímo na plotně nebo otevřeném plameni, místy až dočerna. Pak opláchněte vodou a seškrábejte nožem ty nejčernější místa. Tento krok zaručí, že bude polévka krásně voňavá a výrazná.

Nakonec:
450g plochých rýžových nudlí Pho
500g bambusových výhonků (spařených v horké vodě)
čerstvý koriandr
asijská bazalka
asijská bylinka máčka smrdutá (nazývá se také koriandr mexický/koriandr pilovitý/VN název Rau mùi tàu/Rau ngò gai)
jarní cibulka (nakrájená na tenká kolečka)
červená cibule (nakrájená na tenká kolečka a namočená do studené vody, aby se odstranila její štiplavost)

Pozn.: Pokud neseženete asijskou bazalku ani máčku, nezoufejte, bez nich to jde taky, ale určitě to s nimi stojí za to, takže kdykoliv budete mít možnost a půjdete kolem nějakého asijského shopu, hned si je tam na příště ulovte. Můžete si je také nasekat a zamrazit, čerstvé bylinky jsou sice čerstvé bylinky a hlavně krásně vypadají, ale abyste nemuseli pokaždé běhat na druhý konec města, jde to eventuelně i takto.

Volitelné:
chilli/sriracha omáčka
limetka/citron
naložený česnek v octu

Postup:
1. Kuře vložte do vody, přiveďte k varu. Poté snižte teplotu ať vývar jen pobublává a důkladně odstraňte vzniklou pěnu napovrchu. Přidejte sůl, cukr, zázvor, jarní cibulku a oloupanou celou cibuli. Vařte cca 1h.

2. Nyní přidejte opečený zázvor, badyán, skořici, kořínky koriandru a šalotky (vložte je do většího čajového sáčku nebo uzavřete v plátýnku, aby zůstalo vše pohromadě a nemuseli jste všechno na konci z polévky lovit) a vařte dalších 30min.

3. Mezitím si uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu a výhonky spařte ve vařící vodě. Nudle uvařte trošičku tvrdší, jelikož pak v horkém vývaru ještě lehce změknou.

4. Kuře a veškeré koření z vývaru vyndejte, kuře vykostěte a maso natrhejte na kousíčky. Vývar popřípadě dochuťte solí.

5. A servírujte do mísy – nudle, natrhané maso, bylinky, jarní cibulku, výhonky, červenou cibuli a bohatě zalijte vroucím vývarem. Každý si pak může u stolu dochutit chilli nebo sriracha omáčkou, limetkou nebo citronem a v octu naloženým česnekem.

 

 

 

 

image_pdfimage_print