Klasický chléb, který si pamatujou děti z DDR. Já vím, píšu v češtině, pro čechy… ale když mě přítel požádal, ať mu jeho dětská léta připomenu, nebyla bych to já, abych to aspoň nezkusila a ještě k tomu, když jde o pečení chleba. Chuť je ale dost podobná, ne-li stejná našemu klasickému kváskovému bez kmínu. Chleby se liší poměrem žitné mouky a pšeničné; pokud převažuje žitná, nazývá se žitným a je hutnější, pokud převažuje pšeničná, nazývá se pšeničným a není tak těžký. Tenhle recept je na chleba žitný v poměru 65 (žitná)/ 35 (pšeničná). Jo a originální název? Roggenmischbrot
Na kvásek:
195g žitné chlebové mouky (typ 1150)
195g vody
40g kvásku/starteru
4g soli
Hlavní těsto:
Kvásek
230g žitné chlebové mouky (typ 1150)
230g pšeničné chlebové mouky (typ 1050 – je hladká a tmavá)
230g vody (cca 50°C)
6g čerstvého droždí
9g soli
12g sladu
Postup:
Smíchejte ingredience na kvásek a nechte pracovat při pokojové teplotě (20-22°C) 12-16h.
Smíchejte ingredience na hlavní těsto a hněťte robotem nebo ručně 10min.
Těsto nechte 30min odpočívat.
Chléb, s pomocí trochy mouky, vytvarujte do oválu (nebo koule, pokud máte kulatou ošatku) a svárem nahoru vložte do škrobem vysypané ošatky.
Nechte 1 hodinu odpočívat (objem by se měl zvýšit o cca 70%).
Rozpalte troubu včetně plechu (nebo pizza kámen, pokud máte) na 250°C a do spodní části vložte pekáč, do kterého později vlijete vodu k vytvoření páry.
Vykynutý chléb překulte na (např.) větší krájecí prkénko s pečícím papírem (potřebujete něco tenšího, s čím můžete chleba lehce přesunout na rozpálený plech) a potřete jej bohatě vodou.
Chleba vsuňte rychle do trouby, do které nyní vlijete šálek vody (pekáč ve spodní části) a zavřete dvířka. Snižte teplotu na 220°C.
Po 2minutách vypusťte páru pomocí vařečky, kterou vložíte mezi dvířka trouby.
Po zmizení páry troubu opět zavřete. Pečte celkově 50min.
Žádné komentáře