0

Bún Cá Hồi

27.1.2021

Neboli vietnamská rybí polévka s lososem.

Obvykle se Bún Cá servíruje s kousky kapra, lososová verze je ale chuťově přijatelnější pro ty z vás, kteří prostě kapra nemusíte.

Samotný vývar je z kapřích kostí, nebojte se ale, že bude zapáchat rybinou. Tahle polévka je jemná, až byste skoro neřekli, že je z ryby.

Časově si ji zamilujete. Vývar nemusíte táhnout dlouho jako v případě hovězího. Za 30-45min ho máte hotový a připravený k finiši celého pokrmu.

Rybí polévka je ideální pro tento studený zimní covidový čas. Jak už jistě mnoho z vás ví; v zimě nám chybí vitamin D3, který získáváme ze slunečního záření dopadajícího přímo na naši pokožku. Je proto vhodné se na tento vitamín zaměřit a více ho doplňovat ve stravě. A než sáhnete po vitaminových doplňcích stravy, vždy je chytřejší to zkusit nejdřív přirozenou cestou ;)

Ingredience

Na vývar
1kg kapřích kostí
1 lžička rybí omáčky
špetka soli
2l  vařící vody
čerstvý zázvor velikosti většího palce nebo 1 lžičku mletého

Losos
500g filé z lososa
1 lžíce rybí omáčky
špetka soli
2 lžíce tempura mouky
olej na smažení

Restovaný základ
2 šalotky
6 stroužků česneku
2 menší rajčata
špetka soli
1 lžička rybí omáčky
 

Na dochucení vývaru ke konci
rybí omáčka („dosolte“ s ní podle chuti – asi 6 lžic)
1-2 lžíce tamarindové omáčky dle chuti
1/2 lžičky mleté kurkumy 
1 rajče

K servírování
uvařené rýžové nudle Bún (tenké kulaté)
kopr (dle chuti)
koriandr (dle chuti)
na 0,5cm proužky nakrájený ledový salát

Tip: Do polévky tradičně patří také vietnamský řapíkatý celer, proto pokud seženete (třeba v Sapě), neváhejte ho přidat do vývaru minutku před restovaným základem. Předem si jej nakrájejte asi na 5cm dlouhé a 1cm silné proužky.

Postup:

1. Do většího hrnce vložte rybí kosti a přidejte rybí omáčku a sůl. Nechte chvíli marinovat, zatímco si připravíte smažené lososové kousky.

2. Rozehřejte si pánev s asi 3cm vrstvou oleje na smažení (řepkový pro tento krok bohatě stačí).

3. Lososa i s kůží nakrájejte na kusy asi 4x6cm velké, ochuťte rybí omáčkou, solí a promíchejte. Přidejte tempuru a opět promíchejte.

4. Do rozehřátého oleje vložte po jednom kousky lososa. Pánev nepřeplňujte. Smažte dozlatova.

5. Zatímco se v pánvi smaží losos, začněte zahřívat hrnec s kostmi a zároveň si připravte vařící vodu. Po krátkém restování kostí do hrnce vlijte tuto vodu. Horká voda pomáhá tomu, aby polévka nebyla cítit silným rybím aromatem. Vařte 30-45min s částečně nepřiklopenou poklící (to také proto, aby se silné rybí aroma dostalo ven).

6. V další malé pánvi na mírném až středním ohni orestujte na oleji nasekaný česnek a šalotku. Mírný střední oheň volíme proto, aby se česnek nespálil a nechytil hořkou chuť, což se stane velmi rychle – už když je dozlatova. Přidejte nahrubo nakrájená rajčata, zarestujte, ochuťte rybí omáčkou a solí a restujte do změknutí a zároveň až se olej zbarví dočervena asi 3 minuty. Odstraňte z plotny.

7. Hotový vývar sceďte od všech kostí i zázvoru a dejte zpět na plotnu. Přidejte orestovaný základ, kurkumu a asi 5 min povařte.

8. Vývar dochuťte rybí a tamarindovou omáčkou a nakonec přidejte poslední rajče nakrájené na měsíčky, které do servírování jemně změknou, ale zároveň si zachovají svou formu.

9. Pokud chcete a máte, přidejte najemno nakrájené stonky kopru přímo do vývaru, aby měly možnost změknout. Jemné postranní lístky kopru pak už můžete servírovat čerstvé v servírovací misce.

10. Zkompletujte misku: čerstvě uvařené nudle Bún, smažené kousky lososa, nasekaná jarní cibulka, bylinky a to vše zalijte hotovým vývarem s pár kousky povařených rajčat. Vedle na talíř připravte nakrájený ledový salát, který si každý, kdo chce může přidat do své misky.

Polévka se tradičně servíruje i s tzv. fish cakes neboli rybími koláčky/karbanátky. Ty je opět možné sehnat v Sapě nebo jiném, menším asijském obchodě v mražené sekci. Pokud si budete chtít ale udělat také své poctivé vlastní domácí, brzy vám sem hodím recept i na ně. Dobrou chuť :)

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář