Používáte rádi kokosové mléko do jídel z východu nebo i jinak? Kroutíte se při pohledu na ceny mléka a navíc konzervovaného v plechovce? Tak zkuste tenhle recept na domácí kokosové mléko, a máte ho fakt za chvilku.
Ingredience:
2 hrnky strouhaného kokosu
4 hrnky vařící vody
sítko a plátýnko na zcezení
Poměr kokosu a vody se liší dle použití, toto je recept spíše na řidší mléko k pití, pokud chcete hustší a krémovější, můžete poměr vody snížit i na 1:1.
Postup:
1. Do mixéru vsypte kokos a zalite ho právě uvařenou vodou.
2. Mixujte cca 30s (držte pevně víko mixéru, aby se vám obsah nerozstříkl)
3. Do sítka vložte plátýnko, do něj vlijte vymixovanou směs a postupně vymačkejte veškerou vodu, až vám zůstane suchá dužina.
Tip: Po zchladnutí (a tím víc v lednici) se oddělí kokosová smetana od čisté šťávy (je celkem čirá), pokud chcete použít čistou smetanu, takto ji můžete bez problému oddělit.
Tip 2: Suchou dužinu ještě můžete použít do koláčů, müsli…čehokoliv vás napadne. Dužina také pomáhá k dosažení zářících vlasů nebo sametově hebké kůže, stačí ji jen vmasírovat při sprchování do vlasů nebo aplikovat na kůži.
Žádné komentáře