To jsem jednou takhle měla velký oči a koupila si 250g sušené kopřivy na čaj. No jo, jenže rok uplynul a já si říkám, co s tím. Moc jsem s tím nehnula. A ještě k tomu nepřející fakt, že léčivé účinky sušených bylin vydrží tak rok (délka je různá dle druhu) a pak mizí.
Takže přišlo na řadu testování a kopřivový sirup z toho vyšel víc než fajn! Nikdy jsem ledovým čajům moc neholdovala, ale tenhle mě tam dostal (a možná to bude i ta práce za tím). Super osvěžující Ice Tea z byliny, kterej i bezvadně chutná – celkem příjemný objev do toho mýho malýho domácího kulinářskýho světa. Jen toho nevypít litry.
Ingredience
40g sušené kopřivy nebo 30 vrchů/špiček čerstvé kopřivy
1 citrón (bio a pořádně umytý)
500g cukru
1l vody
Postup
- Citrón rozkrojte napůl, vymačkejte šťávu do hrnce s vodou a přikrájejte na hrubá kolečka i zbylou slupku.
- Přiveďte k varu a krátce povařte (cca 3min).
- Nechte vychladnout.
- Přidejte kopřivu. Nechte macerovat/louhovat v lednici 24h.
- Sceďte. Nejlépe přes plátýnko nebo velmi jemný cedník, aby byl sirup co nejčistší. Pokud nemáte, nevadí, chuť to neovlivní. Nezapomeňte pořádně vymačkat i zcezenou hmotu, kde ještě několik deci bude.
- Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přelijte do čisté lahve a skladujte v lednici.
Žádné komentáře