0

ITALSKÝ HRUŠKOVO-MANDLOVÝ KOLÁČ

24.2.2021

Tenhle koláč na blogu rozhodně nesmí chybět.

Je úžasný v podílu ovoce/těsto a šťavnatou hrušku dostanete doslova v každém soustu. Díky tomu aní není potřeba těsto moc přeslazovat.

Těsto se skládá převážně z mletých mandlí a mouky je pomálu. Recept je uzpůsobený na kulatou formu o průměru 20cm. Já ji neměla, takže jsem vzala litinový hrnec v téhle velikosti, vystlala ho vespod kruhem z pečícího papíru a pak dvěma delšími pruhy do tvaru X dosahujících nad koláč, abych šel po upečení jednoduše vytáhnout.

Za to málo práce, která s tímhle koláčem je, je to na konci opravdu velká paráda. Výborně se k němu hodí skořicová šlehačka nebo zmrzlina.

Ingredience

3 hrušky (oloupané a rozpůlené bez jadřinců)
100g mletých mandlí
50g hladké mouky
1/2 lžičky kypř.prášku
špetka soli
120g cukru krupice
125g změklého másla
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
plátky mandlí na posypání

Postup

1. Troubu předehřejte na 175°C na horní/dolní ohřev.

2. Změklé máslo utřete s cukrem pomocí ručního mixéru, robota nebo pokud nemáte, jde to i rukou.

3. Zašlehejte po jednom vejce. Druhé přidejte až je první dobře vmíchané. Tak stejně přidejte vanilkový extrakt.

4. V druhé míse si smíchejte mleté mandle, mouku, kypř. prášek a sůl.

5. Do mísy s máslem přidejte obsah druhé mísy. V tento moment už těsto nepřemíchávejte a nemixujte, aby se nezačal tvořit lepek a koláč by tak byl tužší. Nejlepší je klasická gumová nebo silikonová stěrka a tou vše jemně promíchejte, až neuvidíte žádné suché kousky. Více není třeba.

6. Těsto rozetřete do vymazané a vyložené formy (je hustější konzistence).

7. Na těsto vyložte hrušky řezem dolů. Nepodlehněte nutkání je do těsta vtlačovat – vypadá to, že těsta není dostatek, ale při pečení naopak hodně vyskočí a nahoře vám tak zůstanou hrušky krásně opečené a přiznané.

8. Vložte do trouby a pečte 35-40min nebo dokud po píchnutí do těsta nevytáhnete špejli, nebo cokoliv použijete, čistou.

9. Nechte chvíli vychladnout ve formě a pak opatrně vytáhněte. Nechte koláč kompletně dojít do pokojové teploty.

S takto pečícím papírem podloženým koláčem se vám bude z formy vytahovat jedna báseň.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář