0

AUTENTICKÁ PHỞ GÀ

2.9.2020

Jak už víte, na Vietnamu si taky ulítáváme, takže tady je úžasný recept na autentickou kuřecí polévku Pho Ga. Při čtení možství potřebných surovin se recept může zdát složitý, ale jde jen o to, uvědomit si a ujasnit celý proces. Až se to v hlavě trochu seskládá, uvidíte, že to je vlastně celkem pohodový recept.

Ingredience:

Na vývar:
1,5 kg kuřecích čtvrtek nebo horních stehen
1 jarní cibulka
1 cibule
2x 5cm dlouhý plátek zázvoru
4 litry vody
1 lžíce soli
1/2 lžíce cukru

Koření do vývaru (přidejte 30min před koncem)
2-3 hvězdičky badyánu
1 skořice celá
6 kořínků koriandru
2x 5cm dlouhý plátek zázvoru
3 šalotky

Nakonec:
450g plochých rýžových nudlí Pho
500g bambusových výhonků (spařených v horké vodě)
čerstvý koriandr
thajská bazalka
asijská bylinka máčka smrdutá (nazývá se také koriandr mexický/koriandr pilovitý/VN název Rau mùi tàu/Rau ngò gai)
jarní cibulka (na tenká kolečka)
červená cibule (na tenká kolečka a namočená do studené vody, aby se odstranila její štiplavost)

K dochucení (volitelné):
chilli/sriracha omáčka
limetka/citron
naložený česnek v octu

Tip: Pokud neseženete asijskou bazalku ani máčku, nezoufejte, bez nich to jde taky, ale určitě to s nimi stojí za to, takže kdykoliv budete mít možnost a půjdete kolem nějakého asijského shopu, hned si je tam na příště ulovte. Můžete si je také nasekat a zamrazit, čerstvé bylinky jsou sice čerstvé bylinky a krásně vypadají, ale abyste nemuseli pokaždé běhat na druhý konec města, jde to eventuelně i takto.

Postup:


1. Kuře vložte do vody, přiveďte k varu. Poté snižte teplotu ať vývar jen pobublává a důkladně odstraňte vzniklou pěnu napovrchu. Přidejte sůl, cukr, zázvor, jarní cibulku a oloupanou celou cibuli. Vařte cca 1h.

2. Koření opečte přímo na plotně nebo otevřeném plameni, místy až dočerna. Pak opláchněte vodou a seškrábejte nožem ty nejčernější místa. Tento krok zaručí, že bude polévka krásně voňavá a výrazná. Přidejte do vývaru (vložte je do většího čajového sáčku nebo uzavřete v plátýnku, aby zůstalo vše pohromadě a nemuseli jste všechno na konci z polévky lovit) a vařte dalších 30min. 

3. Mezitím si uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu a výhonky spařte ve vařící vodě. Nudle uvařte trošičku tvrdší, jelikož pak v horkém vývaru ještě lehce změknou.

4. Kuře a veškeré koření z vývaru vyndejte, kuře vykostěte a maso natrhejte. Vývar popřípadě dochuťte solí.

5. Servírujte do mísy – nudle, natrhané maso, bylinky, jarní cibulku, výhonky, červenou cibuli a bohatě zalijte vroucím vývarem. Každý si pak může u stolu dochutit chilli nebo sriracha omáčkou, limetkou nebo citronem a v octu naloženým česnekem.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář