0

ZWETSCHGENDATSCHI – tradiční bavorský švestkový koláč

10.10.2018

 

Sezónní ovoce, cukru pomálu a přesto tak skvěle chutná – to dělá z tohohle receptu další z mých favoritů.

Tentokrát je to tradiční bavorský koláč Zwetschgendatschi ze švestek. Ovoce ale můžete klidně nahradit meruňkama, jahodama, jablky a nebo co vás napadne nebo je zrovna v sezóně. Těsto je univerzální a hodí se v podstatě ke všemu. A taky je jednoduchý.

 

Ingredience:

Na těsto:
150 ml mléka
50 g másla
350 g pšeničné mouky
1 balení sušeného droždí
60 g cukru
1 vejce (střední velikost)

Ovoce:
800 g vypeckovaných švestek

Drobenka:
100 g pšeničné mouky
50 g cukru
1 balení cukru z bourbon vanilky (vanilinovému doporučuji se z důvodu složení raději vyhnout)
75 g změklého másla

 

Jak na to:

  1. Mléko zahřejte a rozpusťe v něm máslo. Suché ingredience smíchejte v míse. Teď zpracujte, ručně nebo robotem, vše dohromady na hladké těsto. Nechte přikryté kynout, dokud se nezdvojnásobí objem.
  2. Nakrájejte švestky na čtvrtinky – tak, ať vzniknou měsíčky.
  3. Smíchtejte ingredience na drobenku a zpracujte ideálně ručním mixérem. Rukou to jde ale taky dobře.
  4. Vykynuté těsto teď můžete zpracovat 2 způsoby – buď jej rozválíte na celý plech a nebo rozdělíte na 8 stejných dílů, ze kterých vyválíte kolečka. Těsto by mělo být tak 0,5cm tenké.
  5. Rozválené těsto hustě vyložte švestkami tak, aby stály – tedy půlka švestky se dotýká těsta a druhá půlka je volně ve vzduchu. Nechte ještě trochu vykynout cca 15min. Rozpalte si troubu na 180°C (horkovzdušná 160°C)
  6. Posypte drobenku a pečte cca 20min ve střední části trouby.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář