0

DOMÁCÍ TEMPEH

14.11.2016

Je jednoduchý, je ještě levnější, a prostě máte radost, že jste si zas něco svýho vyrobili doma.

Ingredience:
2 hrnky bio soji (400g) namočené přes noc
4 lžíce jablečného octa
3/4 lžičky tempeh starteru

Postup:
1. Namočenou sóju důkladně propláchněte
2. Vařte 30min – 60min – až je sója z 80% uvařená a přidejte jablečný ocet. Dovařte doměkka (ne do kašovita).
3. Sóju důkladně zceďte, popřípadě ještě na chvilinku hoďte na plotnu, aby se veškerá voda vypařila. Sója by se ale neměla začít vysušovat, jde jen o to, odpařit veškerou vodu.
4. Sóju nechte vychladnout na cca 35°C a poté vmíchejte tempeh starter.
5. Tempeh můžete vytvarovat dvěma způsoby – v banánovém listu, nebo v uzavíratelném plastovém pytlíku propíchaném špejlí, aby tempeh mohl dýchat. Stačí jen do pytlíku nasypat asi 250g a vytvarovat pevnou cihličku, kterou znáte z obchodu (ale můžete klidně větší, jen se ideálně držte stejného tvaru plochého obdélníku). Pytlíky jsou většinou trošku větší, takže tam, kam už nedosahuje směs, pytlík přeložte a tím zabráníte pohybu náplně a tvar bude lépe držet. Tu samou cihličku můžete vytvarovat v banánovém listu, který pak jen pevně zabalíte. Cihličky potom vložte například mezi dvě krájecí prkénka a nahoře ještě zavažte/zatěžte nějakým těžším předmětem, tempeh pak bude správně pevný a vytvarovaný. Podívejte se jak na to v tomto videu.
6. V troubě zapnuté pouze na světlo (!) nebo na teplém místě nechte pracovat 12h. Poté troubu vypněte a nechte dozrát dalších 36h, tzn až do 48h celkového času.
7. Tempeh skladujte v lednici nebo zamražte na později.

Poznámka: Pokud se vám na tempehu vytvvoří černé tečky, ničeho se nebojte, tečky závisí jen na kvalitě starteru, jsou však zdravotně nezávadné.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář