0

Crêpes Suzette

3.3.2021

Aneb také recept na palačinkové těsto, ze kterého se povede i ta první! Že to zní jako fikce? Opravdu ne, od té doby co používám tento recept je jedna jako druhá, včetně té zapeklité první.

S palačinkami podle Suzette jste se mnozí určitě už setkali a není to nic nového. Pro ty, pro které je to novinka, jsou to palačinky máčené v karamelovo-pomerančovém sirupu. A kdo chce a odváží se, může si v průběhu tohohle receptu i trochu zaflambovat.

Ingredience

160g hladké mouky
320ml mléka
2 vejce
50g másla (rozpuštěného vychladlého)
20g cukru
špetka soli

Na pomerančový sirup
kůra z 1 pomeranče (berte jen svrchní oranžovou část, bílá dužina je už hořká)
500ml šťávy z pomerančů (můžete si pomoct čerstvým džusem, který nabízí v chlazené sekci např. Lidl)
1 lžička vanilkového extraktu
65g třtinového cukru
špetka soli
40g másla
60ml Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru

1.Umíchejte palačinkové těsto. Pokud máte mixér, jednodušší už to být nemůže – ingredience na těsto do něj hoďte a mixujte asi 30s. Těsto by mělo vyjít bez hrudek. Pokud nemáte, do mísy vsypte mouku, cukr, sůl, vejce a za míchání přilévejte mléko. Tak vám pomalu bude vznikat těsto bez hrudek od hustého do postupně řidšího a řidšího. V druhé půlce už můžete mléko přilévat rychle. Nechte odpočívat v lednici aspoň 1 hodinu.

2.Dělejte palačinky. Rozehřejte pánev na středním plameni, před každou palačinkou potřete mašlovačkou rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a vlijte takové množství těsta, aby stačilo tence pokrýt dno pánve. Až spodní strana zezlátne, palačinu otočte a opékejte opět dozlatova. Druhá strana zpravidla zabere méně času. Opakujte proces dokud nespotřebujete všechno těsto.

3.Uvařte sirup. Do pánve vlijte šťávu z pomerančů, cukr, vanilkový extrakt a sůl. Vařte, dokud tekutina nezačne lehce sirupovatět. Poznáte to tak, že bublinky začnou mít trochu jiný vzhled a budou rovnoměrnější, popřípadě si můžete trošičku odkápnout na studený talíř a konzistenci zkusit. V tuto chvíli můžete vmíchat máslo.

4.Čas přidat likér a trochu si zaflambovat. Likér vlijte do pánve, zapalte zapalovačem nebo pokud máte plynový sporák a troufáte si, nakloňte lehce pánev na straně, kam jste likér vlívali a likér by měl chytit plamen raz dva. Pro začátečníky ale doporučuji postup se zapalovačem, tím taky eliminujete možnost, že si trošičku sirupu vylejete na sporák – může se stát. Nechte plamen dohořet a sirup máte hotový.

5. Namáčejte palačinky v sirupu. Sirup si přelijte do odměrky nebo hrnečku a v pánvi nechte trochu na dně – budete tam namočené a složené palačinky vracet. Na čistý talíř vlijte 4 lžíce sirupu, namočte jednu stranu palačinky, druhou, přeložte napůl, opět můžete ještě máčet ve zbytku sirupu na talíři a opět přeložte napůl, takže nakonec bude palačinka složená do čtvrtinky.

6.Vkládejte zpět do pánve a zahřejte. Namočené palačinky vkládejte přes sebe do kruhu špičkou doprostřed. Poslední palačinku v kruhu zasuňte lehce pod tu první. Přelijte zbytkem sirupu a nyní krátce lehce povařte na mírném ohni, jen aby byly palačinky opět krásně teplé. Máte hotovo.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář