0

FALAFEL

3.8.2019

 

Jako pro převážně vegetariánsky se stravující bytost není vždy lehké sehnat něco rychlého k snědku ve městě, nebo připravit si jinou svačinu než chleba – houska – chleba – houska…. Již nějaký čas žiji v německu a jsem nesmírně vděčná za místní skvělé Dönery, které nabízí i skvělý falafel. Když jsem se znovu ocitla v čechách, bylo ho jen těžko najít a k tomu byla porce zeleniny opravdu chudá. Tuhle věcičku se prostě hodí umět udělat, jak do svačin, tak i na svěží lehké hlavní jídlo. Je to jen o cizrně a koření, žádná věda.

 

Ingredience:

200g suché cizrny namočené přes noc
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
svazek čerstvé petržele
1 stroužek česneku
1 cibule
pepř
sůl (cca 1/3 – 1/2 lžičky)
olej na smažení

 

Postup:

1. Cizrnu slijte z vody a vše vč. koření naházejte do mixéru. Mixujte do co nejvíce do homogenní hmoty, jinak vám nebudou falafely držet. Cizrna má tendenci se pak uchytávat na stěnách mixéru, takže jím průběžně protřepávejte, aby se vrchní, nejhrubší kusy dostaly k nožům.

2. Nechte odležet v lednici tak 1h.

3. S pomocí vlhkých rukou vytvarujte malé karbanátečky.

4. Na pánvi, ve velkém množství rozpáleného oleje, smažte z obou stran. Teplota by měla být přibližná jako na řízky, kdy je dost horká na to, aby se moc oleje nevsáklo dovnitř, ale aby se zevnitř falafely i stačily udělat. Dohromady z obou stran cca 4-6min.

Tip: Při tvarování rovnou začněte i smažit. Falafely mají tendenci se po chvíli rozpadat. Mohlo by to pak skončit rozpadlými, mastnými kusy plovoucím v oleji a hlavně demotivací se do nich pouštět znovu.

Servírujte s pestrým výběrem zeleniny, např. ledový salát, červené zelí na tenké nudličky, okurka, rajče a červená cibule taky na tenko a jogurtový dip (jogurt, česnek, olivový olej, sůl, pepř, citronová šťáva, římský kmín, mletý koriandr), to vše zabalené v opečené tortille.

 

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář