Jako u spousty receptů na pečivo, které zde najdete, i tyhle houstičky budou potřeba připravit už večer předem. Jsou chuťově výrazné, kompletně celozrnné, ale zároveň díky přes noc namočeným semínkům a předpřipravenému kvásku s předtěstem tak vláčné! Jedna z jasných voleb pro milovníky zdravé výživy.

Kvásek:
50g celozrnné žitné mouky
60g vody (50°C)
1g soli
10g kvásku

Předtěsto:
50g celozrnné žitné mouky
90g vody (studené)
0,05g čerstvého droždí

Semínkový základ:
50g drcených lněných semínek
50g dýňových semínek
105g vody (studené)

Hlavní těsto:
Kvásek
Předtěsto
Semínkový základ
70g celozrnné špaldové mouky
175g celozrnné pšeničné mouky
130g vody (60°C)
9g soli
3,5g čerstvého droždí
7g másla

šrot nebo drcené ovesné vločky na obalení

 

 

Jak na to:
Kváskové ingredience smíchejte dokonale dohromady, tedy bez výskytu jakýchkoliv hrudek a nechte 12-16h stát při pokojové teplotě 20-22°C. Obecně platí, čím tepleji, tím kratší doba kvašení je potřeba a naopak.

Předtěstové ingredience smíchejte také dokonale a nechte 10-12h také zrát při pokojové teplotě.

Semínka s vodou smíchejte a nechte stát 10-12h.

Druhý den po vyzrání všech 3 směsí smíchejte všechny části hlavního těsta a nechte robotem hnětat 10min (zpočátku 5min pomaleji a 5min rychleji).

Nechte těsto 90min odpočinout a mezitím si pracovní plochu vyložte šrotem nebo drcenými ovesnými vločkami.

Odpočinuté těsto vyložte na posypanou plochu, zasypte i vršek těsta, ať se vám zeshora tolik nelepí a vytvarujte čtverec. Kartou na těsto pak čtverec rozdělte na 9, pokud možno stejných, čtverců.

 

 

Vykrojené housky přikryjte a na 60min nechte odpočívat.

Předehřejte si troubu na 250°C spolu s pekáčem, který vložíte dospod – do něj pak při vkládání housek do trouby vlijeme vodu, která vytvoří páru.

Vykynuté housky nakrojte žiletkou, aby se měly kam rozevřít a neroztrhly se nekontrolovaně někde jinde.

Do předehřáté trouby vložte vykynuté housky, stáhněte teplotu na 200°C a do dolního pekáče vlijte 50ml vody. Rychle troubu zavřete, po 10min pootevřete na chvíli dvířka trouby, aby se případné zbytky páry vypustily ven a dopečte dalších 8-10min.

 

 

Pečení vyžaduje cvik, pokud tedy nejste přirozený talent již od začátku. Nezoufejte tedy, pokud se vám jakkoli někdy některé pečivo nepovede. Pamatujte si, že každým pokusem se vždy budete zlepšovat a více si uvědomovat, jaký vliv má na kynutí vaše pokojová teplota, jak peče vaše trouba nejlépe a tak dále. Recepty na housky a chleby nemusítě vždy přesně následovat, jde hodně o prostředí, ve kterém těsto zpracováváte a pečete. Vše to chce cit, který po několika pokusech postupně začnete získávat spolu s radostí, že tuhle ne úplně jednoduchou disciplínu už zas o něco víc zvládáte! :)

 

image_pdfimage_print