Recept je pro 26cm dortovou formu. Můžete použít také formu na quiche, ale těsto může lehce přetékat, jako se to stalo mně na fotce. Nicméně, vešel se:) Chuť tohoto koláče je velmi přímočará a jednoduchá (v dobrém slova smyslu! :) a neurazí snad nikoho. S vanilkovou zmrzlinou je pak téměř perfektní.
…
Drobenkové těsto
500g hl.mouky
2,5 lžičky kypřícího prášku
200g másla
150g cukru krupice
1 vanilkovy cukr
2 vejce
…
Náplň
1kg jablek
šťáva z 1 citronu
1 vanilkový cukr
50g cukru krupice
…
1.Vytvořte drobenkové těsto a připravte náplň – Veškeré ingredience na těsto vložte do mísy a ručním mixérem vymixujte v drobenku, takže těsto není jeden kus ale spoustu menších kuliček. Těsto lze zpracovat i v robotu s K metlou nebo ručně (v tom případě pracujte rychle a těsto zbytečně nepřepracovávejte, jen ať se spojí). Jablka nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s oběma cukry a šťávou z citronu.
2.Vyplňte formu – formou zatlačování vyplňte formu z 2/3 drobenkového těsta a to na dně i po stranách (ty cca 6cm vysoké), vložte oslazená jablka (můžete je lehce zamáčknout, ať je povrch vyrovnaný) a volně posypte zbylou 1/3 drobenkového těsta.
3.Pečte cca 50min na 180°C (horní dolní), dokud není povrch zlatý. Nechte lehce vychladnout a pak vyjměte z formy.
Žádné komentáře