0

DROBENKOVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

20.1.2023

Recept je pro 26cm dortovou formu. Můžete použít také formu na quiche, ale těsto může lehce přetékat, jako se to stalo mně na fotce. Nicméně, vešel se:) Chuť tohoto koláče je velmi přímočará a jednoduchá (v dobrém slova smyslu! :) a neurazí snad nikoho. S vanilkovou zmrzlinou je pak téměř perfektní.

Drobenkové těsto

500g hl.mouky
2,5 lžičky kypřícího prášku
200g másla
150g cukru krupice
1 vanilkovy cukr
2 vejce

Náplň

1kg jablek
šťáva z 1 citronu
1 vanilkový cukr
50g cukru krupice

1.Vytvořte drobenkové těsto a připravte náplň – Veškeré ingredience na těsto vložte do mísy a ručním mixérem vymixujte v drobenku, takže těsto není jeden kus ale spoustu menších kuliček. Těsto lze zpracovat i v robotu s K metlou nebo ručně (v tom případě pracujte rychle a těsto zbytečně nepřepracovávejte, jen ať se spojí). Jablka nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s oběma cukry a šťávou z citronu.

2.Vyplňte formu – formou zatlačování vyplňte formu z 2/3 drobenkového těsta a to na dně i po stranách (ty cca 6cm vysoké), vložte oslazená jablka (můžete je lehce zamáčknout, ať je povrch vyrovnaný) a volně posypte zbylou 1/3 drobenkového těsta.

3.Pečte cca 50min na 180°C (horní dolní), dokud není povrch zlatý. Nechte lehce vychladnout a pak vyjměte z formy.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář