0

NEJVLÁČNĚJŠÍ HOT CROSS BUNS

28.3.2024

Hot Cross Buns jsou tradiční velikonoční sladké pečivo z Anglie. Takové malé mazanečky, ale s velkou dávkou voňavého koření, které se nazývá „mixed spice“.

Koření Mixed spice je v podstatě něco jako směs, která se dává do dýňových receptů – skořice, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, koriandr a muškátový květ. Tento mix určitě najdete i v některém z obchodů, ale nejjednodušší a také nejlevnější způsob je si ho připravit doma. Můžete ho zavřít do vzduchotěsné dózy a příští rok už se není potřeba o nic starat. 

Pasta tang zhong je mandarínská metoda, ve které se smíchá část mouky s vodou (nejčastěji 5:1) a uvaří se dohusta, aby vznikla pasta. Touto metodou se uvolní škroby v mouce, lépe uzamknou vodu uvnitř a tím pádem je pečivo znatelně vláčnější a déle vydrží čerstvé. Existuje i japonská metoda yudane, v té se smíchá mouka s horkou vodou (8:1) a dále už se nevaří.

Tyhle Hot Cross Buns jsem už druhým rokem dělala pro naše dva anglické známé a vždy jim přinesly spoustu radosti. Jsou poctivé, voňavé a hlavně autentické a tradiční. Právě díky vzpomínkám na jejich dětství je tohle sladké pečivo vždy provázeno pravou a nefalšovanou radostí.

Mixed spice

1 pl mletá skořice
2 čl mleté nové koření
2 čl mletý muškátový ořech
1 čl mletý hřebíček
1 čl mletý zázvor
3/4 mletý muškátový květ

Hot Cross Buns

1 sáček černého čaje
75 g rozinek
75 g sultánek (nebo nakrájených sušených meruněk)
500 g hladké mouky (35g + 465g)
270 ml plnotučného mléka (185ml + 85ml)
7 g sušeného droždí
1/2 soli
2 čl mixed spice
1 čl mleté skořice
60 g cukru
2 velká vejce + jedno na potření
50 g másla pokojové teploty
50 g směsi kandované kůry

Na kříže

50g hladké mouky
50g mléka
5g oleje

Sirup na potření po pečení

50ml pomerančového džusu
50g hnědého cukru
1pl medu

  1. Namočte sušené plody do horkého černého čaje, asi na 30min. Můžete použít i obyčejnou vodu, ale čaj přidá další chuťový element.
  2. Připravte tang zhong – Do rendlíku dejte 35g mouky a 185ml mléka. Přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Přesuňte do misky, zakryjte fólií a přitiskněte ji přímo k hladině pasty, aby nevznikl ve vzduchové bublině škraloup. Nechte vychladnout.
  3. Vytvořte těsto – Ve velké hnětací míse smíchejte zbylou mouku, droždí, sůl, koření a cukr. V druhé misce nebo odměrce zas zbytek mléka a rozkvedlané vejce. Mokrou část potom smíchejte se suchou, přidejte tang zhong a dejte hnětat do robotu (můžete i ručně), dokud se těsto neodlepuje od stěn a není krásně hladké a netrhá se, asi 10min.
  4. Přidávejte máslo – po kouskách. Vždy počkejte, až se jeden kus dokonale zapracuje než přidáte další.
  5. Přidejte scezené sušené ovoce, kandovanou kůru a prohněťte jen krátce, dokud se rovnoměrně nevpracuje.
  6. Nechte kynout do zdvojnásobení objemu, asi 1h.
  7. Vytvořte 12 bochníčků – Těsto vyklopte na pracovní plochu, lehce propracujte a vytvarujte do 12ti stejných kousků. Všechny vytvarujte do koule tak, že začnete stahovat rohy doprostřed, bulka se tak začne hezky utahovat. Můžete dokončit „prokoulením“ v ruce ve tvaru pavouka. Vložte lehce od sebe do pečícím papírem vyloženého pekáče. Nechte kynout do zdvojnásobení objemu, asi 1h.
  8. Potřete rozšlehaným vejcem a namalujte kříže – Smícháním mouky, oleje a vody získáte směs na malování křížů. Tu vložte do zdobícího sáčku s malým kulatým otvorem. Po nakynutí bochánky  potřete rozšlehaným vajíčkem a poté malujte/stříkejte jednu dlouhou linku vždy doprostřed jedné řady, nejdříve všechny shora dolů a pak zleva do prava. Vytvoří tak kříže.
  9. Pečte cca 20min dle barvy na 180°C horkovzuduch nebo 200°C horní dolní ohřev.
  10. Uvařte sirup – do rendlíku nalijte džus, cukr, med a přiveďte k varu. Odstavte, jakmile se cukr rozpustí a nechte vychladnout. Hotové a ještě horké hot cross buns tímto sirupem nakonec potřete.

Tento recept byl vytvořen anglickým foodbloggerem Edd Kimber, jeho originální znění najdete zde: https://eddkimber.substack.com/p/the-softest-hot-cross-buns-youll

Mohlo by se vám také líbit