Hot Cross Buns jsou tradiční velikonoční sladké pečivo z Anglie. Takové malé mazanečky, ale s velkou dávkou voňavého koření, které se nazývá „mixed spice“.
Koření Mixed spice je v podstatě něco jako směs, která se dává do dýňových receptů – skořice, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, koriandr a muškátový květ. Tento mix určitě najdete i v některém z obchodů, ale nejjednodušší a také nejlevnější způsob je si ho připravit doma. Můžete ho zavřít do vzduchotěsné dózy a příští rok už se není potřeba o nic starat.
Pasta tang zhong je mandarínská metoda, ve které se smíchá část mouky s vodou (nejčastěji 5:1) a uvaří se dohusta, aby vznikla pasta. Touto metodou se uvolní škroby v mouce, lépe uzamknou vodu uvnitř a tím pádem je pečivo znatelně vláčnější a déle vydrží čerstvé. Existuje i japonská metoda yudane, v té se smíchá mouka s horkou vodou (8:1) a dále už se nevaří.
Tyhle Hot Cross Buns jsem už druhým rokem dělala pro naše dva anglické známé a vždy jim přinesly spoustu radosti. Jsou poctivé, voňavé a hlavně autentické a tradiční. Právě díky vzpomínkám na jejich dětství je tohle sladké pečivo vždy provázeno pravou a nefalšovanou radostí.
…
Mixed spice
1 pl mletá skořice
2 čl mleté nové koření
2 čl mletý muškátový ořech
1 čl mletý hřebíček
1 čl mletý zázvor
3/4 mletý muškátový květ
…
Hot Cross Buns
1 sáček černého čaje
75 g rozinek
75 g sultánek (nebo nakrájených sušených meruněk)
500 g hladké mouky (35g + 465g)
270 ml plnotučného mléka (185ml + 85ml)
7 g sušeného droždí
1/2 soli
2 čl mixed spice
1 čl mleté skořice
60 g cukru
2 velká vejce + jedno na potření
50 g másla pokojové teploty
50 g směsi kandované kůry
…
Na kříže
50g hladké mouky
50g mléka
5g oleje
…
Sirup na potření po pečení
50ml pomerančového džusu
50g hnědého cukru
1pl medu
…
- Namočte sušené plody do horkého černého čaje, asi na 30min. Můžete použít i obyčejnou vodu, ale čaj přidá další chuťový element.
- Připravte tang zhong – Do rendlíku dejte 35g mouky a 185ml mléka. Přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Přesuňte do misky, zakryjte fólií a přitiskněte ji přímo k hladině pasty, aby nevznikl ve vzduchové bublině škraloup. Nechte vychladnout.
- Vytvořte těsto – Ve velké hnětací míse smíchejte zbylou mouku, droždí, sůl, koření a cukr. V druhé misce nebo odměrce zas zbytek mléka a rozkvedlané vejce. Mokrou část potom smíchejte se suchou, přidejte tang zhong a dejte hnětat do robotu (můžete i ručně), dokud se těsto neodlepuje od stěn a není krásně hladké a netrhá se, asi 10min.
- Přidávejte máslo – po kouskách. Vždy počkejte, až se jeden kus dokonale zapracuje než přidáte další.
- Přidejte scezené sušené ovoce, kandovanou kůru a prohněťte jen krátce, dokud se rovnoměrně nevpracuje.
- Nechte kynout do zdvojnásobení objemu, asi 1h.
- Vytvořte 12 bochníčků – Těsto vyklopte na pracovní plochu, lehce propracujte a vytvarujte do 12ti stejných kousků. Všechny vytvarujte do koule tak, že začnete stahovat rohy doprostřed, bulka se tak začne hezky utahovat. Můžete dokončit „prokoulením“ v ruce ve tvaru pavouka. Vložte lehce od sebe do pečícím papírem vyloženého pekáče. Nechte kynout do zdvojnásobení objemu, asi 1h.
- Potřete rozšlehaným vejcem a namalujte kříže – Smícháním mouky, oleje a vody získáte směs na malování křížů. Tu vložte do zdobícího sáčku s malým kulatým otvorem. Po nakynutí bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem a poté malujte/stříkejte jednu dlouhou linku vždy doprostřed jedné řady, nejdříve všechny shora dolů a pak zleva do prava. Vytvoří tak kříže.
- Pečte cca 20min dle barvy na 180°C horkovzuduch nebo 200°C horní dolní ohřev.
- Uvařte sirup – do rendlíku nalijte džus, cukr, med a přiveďte k varu. Odstavte, jakmile se cukr rozpustí a nechte vychladnout. Hotové a ještě horké hot cross buns tímto sirupem nakonec potřete.
Tento recept byl vytvořen anglickým foodbloggerem Edd Kimber, jeho originální znění najdete zde: https://eddkimber.substack.com/p/the-softest-hot-cross-buns-youll