0

PAIN DE MIE

24.9.2022

Toustový chléb s měkkou a vláčnou střídou, nasládlou chutí díky přidanému cukru a vůní másla. Tak by se dal popsat Pain de Mie. Recept je celkem přímý, jednoduchý, chleba se peče ve formě a proto ani není náročný na tvarování. Pokud máte chuť na klasický, ale poctivý toustový chléb s jemnou sladkostí a vůní másla, tenhle recept je zaručená volba.

Ingredience

500g pšeničné hladké mouky
150ml plnotučného mléka
200ml vody
3g sušeného droždí (nebo 10g čerstvého)
50g másla
20g cukru
10g soli

1. Smíchejte ingredience – v 1. míse vodu, mléko, cukr a droždí a nechte jej rozpustit, nechávám sedět asi tak 10min. Takto si taky lze ověřit, jestli je droždí stále aktivní. V 2. míse mouku a sůl a navrch rozdrobte máslo v pokojové teplotě. Do velké mísy od robota vsypte obsah obou misek a nechte hnětat na pomalou rychlost asi 3min, pak zvyšte rychlost na dalších asi 10min, dokud není těsto pevné, pružné a neodděluje se od stěn mísy.

2.Vytvarujte a nechte kynout – Hotové těsto vyklopte z mísy na lehce pomoučenou pracovní plochu a skládejte vnější rohy/strany doprostřed, až se těsto začne hezky měnit v napnutý a pevný bochánek. Ten pak otočte a vložte svárem dolů do mísy, kde ho nechte kynout cca 1,5h nebo až zdvojnásobí objem.

3. Opět vytvarujte a nechte kynout ve vymazané formě – Vykynuté těsto si vyklopte na lehce pomoučenou plochu, opět vytvarujte do bochánku jako v předešlém kroku a poté ještě jemně vyválejte zhruba do délky formy. Vložte váleček těsta do formy vymazané máslem nebo olejem svárem dolů a nechte opět kynout, dokud těsto nedosáhne vrchních okrajů formy.

Tip 1: Pokud máte málo času, můžete v tuto chvíli zakryté těsto přesunout do lednice a nechat jej tam klidně přes noc. Vytáhněte jej pak několik hodin před pečením, aby dokynul do správné výšky. Kynutí bude trvat déle, jelikož se těsto musí nejprve dostat do teploty, kdy budou moci být kvasnice opět aktivní.

4. Předehřejte troubu na 230°C a pečte – Připravte si rozprašovač s vodou. Vykynutý chléb vložte do předehřáté trouby a hned zaprašte po dobu 6s vodou. Snažte se rozprašovat mimo povrch chleba tak, aby se v troubě pouze vytvořila pára, ale chléb nebyl mokrý. Ihned dvířka trouby zavřete a pečte podle barvy 20-25min.

Tip 2: K úplně prvnímu smíchání ingrediencí a uhnětení těsta můžete všechny suroviny hodit naráz do jedné mísy, kde si s tím hnětací hák už poradí. Důležité ale je, aby se sůl přímo nedostala na kvasnice. Do nádoby tedy dejte vodu, mléko, mouku a na ní nalevo máslo a sůl a na pravou stranu zas kvasnice a cukr a dejte hníst.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář