0

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

16.12.2022

…a i tohle cukroví a tenhle recept je u nás stálicí. Občas měním ořechy podle toho, co je doma, nebo na co máme chuť, je fajn si to trošku občas zpestřit a obměnit. Na výraznou oříškovou chuť použijte vlašské, na jemnější zas neloupané mleté mandle, loupané mandle jsou naopak tak jemné, že nechají chuť vanilky prostoupit do popředí. Přidávám také špetku skořice, která téměř vůbec není znát, ale přidá rohlíčkům neidentifikovatelné „hmmm“.

Ingredience

250g hladké mouky
95g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
110g mletých ořechů
220g másla
2 žloutky
špetka soli
špetka skořice

1.Vypracujte těsto – Mouku s cukrem prosejte, přidejte ořechy, vanilkový cukr, sůl a vytvořte důlek, do kterého vyklepnete žloutky a máslo na kostičky. Rukami rychle vypracujte vláčné těsto. Déle ale nehnětejte, abyste těsto nepřepracovali, máslo se moc nepřehřálo a rohlíčky nebyly tvrdé. Můžete ho zpracovat také v robotu a jakmile se spojí, vyndejte ho z mísy a vytvarujte do hladké koule. Zabalte do fólie a nechte odpočinout přes noc v lednici.

2.Rozdělte si těsto a tvarujte rohlíčky, pečte – Těsto rozkrojte na 4 díly, dva nechte stále v lednici a zbylé dva zpracujte. Vyválejte je do válce s průměrem asi 3cm a z něj odkrajujte pak 1,5cm plátky. Každý plátek lehce vyválejte do „žížalky“ a zahněte do tvaru podkovy/měsíce. Až takto zpracujete všechno vytažené těsto, proveďte to samé s druhou půlkou. Pečte na 180°C 8-10min dorůžova.

3.Obalte v cukru – V misce si mezitím prosejte moučkový cukr s vanilkovým a vlažné rohlíčky v něm opatrně asi po 4ks obalte. Skladujte v plechové, skleněné nebo plastové krabici, aby měly možnost změknout.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář