0

ZIMNÍ KOŘENĚNÁ BÁBOVKA S JABLEČNÝM PYRÉ A ČERNÝM PEPŘEM

6.4.2022

Po 10ti měsících, kdy se mi narodila dcerka jsem konečně zpět s novým příspěvkem! Tenhle bundt cake nebo bábovku ráda nazývám jako zimní, protože je plná hřejivého koření vč. špetky černého pepře. Na poslední chladné dny je to ideální rozlučka se zimou!

Ingredience

240g hladké mouky
2 lžičky skořice
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička soli
1/4 lžičky jemně mletého černého pepře
1/4 lžičky mletého nového koření
2 velká vejce
200g krystalového cukru
100g světlého hnědého cukru
375g jablečného pyré
150g rostlinného oleje
1 lžička vanilkového extraktu


Karamelová poleva
100g světlého hnědého cukru
80g smetany ke šlehání
50g másla nakrájeného na kousky
1/4 lžičky soli
180g prosátého moučkového cukru

1. Připravte formu a předehřejte troubu – Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 175°C.

    

2. Připravte mokrou a suchou část – Ve větší míse vyšlehejte vejce a cukr do světlé pěny. Postupně tenkým proudem zašlehávejte olej a nakonec přidejte ve dvou dávkách i jablečné pyré. V druhé míse smíchejte suché ingredience – mouku, skořici, sodu, zázvor, sůl, pepř, nové koření.

    

3.Smíchejte – Vsypte suché ingredience do velké mísy a opatrně vařečkou vmíchávejte, dokud nezbudou žádná suchá místa. Směs více už nemíchejte, aby se netvořil lepek a výsledek tak nebyl tuhý a nevláčný.

    

4.Pečte – asi 50min. Po 45min zkontrolujte špejlí, jestli vyjde čistá a bábovka je hotová, pokud ne, dejte jí dalších 5-10min, dokud špejle nevyjde čistá. Vyklopte a nechte vychladnout.

    

5.Připravte si polevu – V rendlíku smíchejte hnědý cukr, smetanu, máslo a sůl. Přiveďte k varu a vařte cca 1-2min, dokud nechytne karamelovou barvu. Nechte chvíli vychladnout a vmíchejte prosátý moučkový cukr. Polevou ihned bábovku rovnoměrně přelijte ideálně jedním obkroužením.

    

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář