Po 10ti měsících, kdy se mi narodila dcerka jsem konečně zpět s novým příspěvkem! Tenhle bundt cake nebo bábovku ráda nazývám jako zimní, protože je plná hřejivého koření vč. špetky černého pepře. Na poslední chladné dny je to ideální rozlučka se zimou!
…
Ingredience
240g hladké mouky
2 lžičky skořice
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička soli
1/4 lžičky jemně mletého černého pepře
1/4 lžičky mletého nového koření
2 velká vejce
200g krystalového cukru
100g světlého hnědého cukru
375g jablečného pyré
150g rostlinného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
Karamelová poleva
100g světlého hnědého cukru
80g smetany ke šlehání
50g másla nakrájeného na kousky
1/4 lžičky soli
180g prosátého moučkového cukru
…
1. Připravte formu a předehřejte troubu – Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 175°C.
2. Připravte mokrou a suchou část – Ve větší míse vyšlehejte vejce a cukr do světlé pěny. Postupně tenkým proudem zašlehávejte olej a nakonec přidejte ve dvou dávkách i jablečné pyré. V druhé míse smíchejte suché ingredience – mouku, skořici, sodu, zázvor, sůl, pepř, nové koření.
3.Smíchejte – Vsypte suché ingredience do velké mísy a opatrně vařečkou vmíchávejte, dokud nezbudou žádná suchá místa. Směs více už nemíchejte, aby se netvořil lepek a výsledek tak nebyl tuhý a nevláčný.
4.Pečte – asi 50min. Po 45min zkontrolujte špejlí, jestli vyjde čistá a bábovka je hotová, pokud ne, dejte jí dalších 5-10min, dokud špejle nevyjde čistá. Vyklopte a nechte vychladnout.
5.Připravte si polevu – V rendlíku smíchejte hnědý cukr, smetanu, máslo a sůl. Přiveďte k varu a vařte cca 1-2min, dokud nechytne karamelovou barvu. Nechte chvíli vychladnout a vmíchejte prosátý moučkový cukr. Polevou ihned bábovku rovnoměrně přelijte ideálně jedním obkroužením.
Žádné komentáře