0

PRINZREGENTENTORTE

9.7.2015

Tak jsem po delší době zase tady.

Tentokrát to není nic tak zdravého, ale slavily se narozeniny a plnila se přání. A jedno z nich byl tradiční bavorský dort Prinzregententorte.

Ingredience

Na těsto
8 ks vajec
250 g moučkového cukru
200g mouky

Na čokoládovou náplň
300g másla
120g moučkového cukru
150g hořké čokolády na vaření
3 žloutky
50g škrobu
30g kakaa
0,5l mléka
100g krupicového cukru
1ks vanilkový lusk

Na polevu
20g kokosového oleje
150g hořké čokolády na vaření

Postup

Těsto
1. Rozdělte bílky od žloutků. Bílek vyšlehejte společně s moučkovým cukrem, dokud nebude nadýchaný a mít lesklý povrch.
2. Přidejte rozšlehané žloutky, opatrně zamíchejte a nakonec přidejte mouku. Opět vmíchejte dokud není směs jednolitá.
3. Na 7ks pečícího papíru si tužkou obkreslete kruh z dortové formy 28cm – bude se péct 7 tenkých plátů.
4. Na každý papír naneste 4 lžíce těsta a rovnoměrně rozetřete lehce přes čáru (těsto se při pečení zmenší). Každý kus pak pečte 5min na 200°C.
5. Po vytažení každého plátu z trouby nechte lehce zchladnout a odlepte z pečícího papíru (pozor, těsto se rádo lepí, takže raději použijte další kus čistého pečícího papíru, těsto na něj položte vzhůru nohama a pomalu odstraňujte vrchní papír – tedy ten na kterém se těsto peklo)
6. Na každé těsto přiložte dortovou formu a odřežte zvenčí přečnívající části.
7. Nakonec všechny těsta položte na sebe tak, že mezi každé umístíte pečící papír, takže se k sobě nepřilepí. Zavažte něčím těžším, aby se těsta vyrovnala.

Čokoládová náplň

1. V malém hrnci č.1 smíchejte žloutky s krystalovým cukrem, škrobem a opravdu trošičkou mléka. Vymíchejte dohladka.
2. V hrnci č.2 smíchejte zbytek mléka, rozpusťte kakao a přidejte vanilkový lusk. Tento hrnec přiveďte k varu a odstavte.
3. Rozpusťte nad párou čokoládu.
4. Poté přiveďte za stálého míchání k varu hrnec č.1 dokud směs nezhoustne a pak postupně přilívejte a vmíchávejte hrnec č.2. Vařte do zhoustnutí, odstavte a důkladně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Za občasného míchaní nechte vychladnout do pokojové teploty (důležité!). Po vychladnutí pudink pomocí lžíce přeceďte přes síto, aby byl pudink hladký.
5. Mezitím si rozšlehejte máslo společně s moučkovým cukrem. Máslo musí být pokojové teploty (důležité!). Do této směsi pak postupně po lžících vmíchávejte přecezený pudink a náplň je tímto hotová.

Nyní jednotlivé pláty slepíme čokoládovou náplní. Mezi každý plát dejte cca 2,5 lžíce náplně a rozetřete. Nakonec zbytkem náplně potřete celý dort – vršek i po stranách a dejte na pár hodin do lednice vychladnout.

Po cca 3 hodinách si rozpusťe nad párou 150g hořké čokolády a kokosový olej. Směs pak nalijte na střed dortu a rovnoměrně rozprostřete navrchu i po stranách. Dejte opět do lednice na několik hodin, dokud čokoláda neztuhne.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář