0

JAPONSKÉ CURRY

23.3.2021

V naší domácnosti asi nejoblíbenější verze ze všech hovězích stew. Sladkost z jablkového pyré a slaná umami chuť ze sojové omáčky – to jsou jedny z elementů tohohle pokrmu.

Samotné vaření sežere trošku víc času, ale na rozpadající se hovězí se vždycky vyplatí počkat.

Ingredience

800g hovězího masa – na větší kostky asi 4x4cm
pyré ze 2 jablek (jablko, trocha vody, mixér – hotovo)
2 cibule – najemno
asi 6cm čersvého zázvoru – oloupaný, najemno/nastrouhat
4 stroužky česneku – najemno/nastrouhat
7 lžiček curry
500ml hovězího vývaru nebo vody
2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
7 lžic světlé sojové omáčky
4 lžičky Worcesterové omáčky
2 mrkve
2 velké brambory
1/2 hrnku zeleného hrášku

1. Opékejte maso – Rozpalte pánev a maso zatáhněte na prudkém ohni ze všech stran. Dejte si pozor na množství – nechte kolem každého kousku trochu místa, aby se maso nezačalo dusit a tím by pustilo šťávu. Jde o to ho zprudka opéct a vytvořit křupavou krustu. Tento postup budete opakovat asi tak 3x, než zatáhnete všechno maso. Dejte stranou.

2.Restujte základ – Ve velkém hrnci orestujte cibuli dozlatova, pak zázvor, česnek, curry a nakonec zarestujte rajčatové pyré. Vložte maso, jablečné pyré, sojovou a worcester omáčku a zalijte vývarem. Nechte vařit na mírném ohni do změknutí masa – asi 2-3h. V průběhu curry občasně kontrolujte a promíchávejte, ať se vám na dně nepřipálí. Pokud by chyběla tekutina, jednoduše trochu přidejte.

3.Přidejte zeleninu – Mezitím si nakrájejte mrkev na 3cm kusy a brambory na kostičky a přidejte asi 30min před koncem. Hrášek přidejte až ke konci a dochuťe solí, pokud je potřeba. Omáčka by v tuto chvíli měla být hezky hustá, brambory (tím spíš, pokud použijete moučnější) konzistenci také pomůžou. Pokud není chuť ještě dostatečně silná a máte dost vodové omáčky, curry ještě trochu svařte. Posílíte tím chuť a zlepšíte hustotu.

Tip: Na horkou pánev z opékání masa vlijte trochu vývaru nebo vody a míchejte a odškrabujte připečeniny ze dna, které se postupně do minutky rozpustí. Dostanete tak z pánve spoustu chuti a umami, kterou můžete přidat do hrnce s curry a získáte tak zas o kus bohatší chuť.

Mohlo by se vám také líbit

Žádné komentáře

Váš komentář